OSGB Nedir? & OSGB’ lerin Avantajları Nelerdir?
6331 sayılı İSG Kanununa göre işverenler İSG hizmetleri için Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirir. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilir. Ancak belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması hâlinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi üstlenebilir. Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB); İşyerlerine İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerini vermek üzere, işyeri dışında kurulan, gerekli donanım ve personele sahip olan ve Çalışma Bakanlığı tarafından yetkilendirilen özel kuruluşlardır. OSGB, İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerini işyerinin tehlike sınıfı, sektörü ve işçi sayısına göre belirlenen sürelerden az olmamak kaydı ile yürütür.
OSGB’ lerden hizmet almanın avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:
İşletmeler OSGB’ lerden hizmet aldıklarında İşyeri Hekimi, İş Güvenliği Uzmanı, Diğer Sağlık Personelini bünyenizde çalıştırma yükümlülüğü olmayacaktır. Bu personellerinin tüm sosyal ve güvenlik hakları hizmet aldığınız OSGB‘nin sorumluluğundadır. Ortak Sağlık Güvenlik Birimi ile iş sağlığı ve güvenliği hizmeti tek elden yürütülecektir. Alınan hizmet faturalandırılır ve gider olarak gösterilebilir. İşletmelerdeki tehlikeler, riskler ve hatalar dış gözler tarafından daha iyi görülebilir.
Önlem OSGB İş Güvenliği Hizmetlerimiz
Her iş yeri yeni riskler demektir. Farklı risk gruplarında bulunan iş yerlerinde gerekli tedbirleri almak için ve kontrolü sağlamak için iş güvenliği birimi oluşturulmalıdır. İş güvenliği hizmeti firmanın kendi bünyesinde oluşturulabileceği gibi bir OSGB den hizmet alınarak da yapılabilir. İş güvenliği uzmanlarının rehberlik, risk değerlendirme, çalışma ortamı gözetimi, eğitim- bilgilendirme, kayıt gibi vazifeleri vardır. İSG Uzmanları çalışmalarını yaparken firmanın ilgili birimleriyle işbirliği halinde çalışmak zorundadır.
Rehberlik çalışmaları önemlidir. Genel itibari ile iş yerlerinde alet, edevatların seçimi- bakımı ve kullanımlarında oluşabilecek risklerin hesaplanması ve iş planlamalarına yön verilmesi gereklidir. Kişisel olarak koruyucu donanımların seçimi, test edilmesi ve yasalarla koruma altına alınan kuralların tatbik edilmesinde de önerilerde bulunmak şarttır. Tüm bu önerileri yazılı olarak işverene bildiren iş güvenliği uzmanlığı birimi bu çalışmaları ile oluşması muhtemel kazalar ve meslek hastalıklarının da önüne geçemeye çalışmaktadır. Çalışma sisteminde işçilerin karşılaşabilecekleri tehlikelerin değerlendirilmesi ve gerekli araştırmaların yapılarak işverenin bu konularda bilgilendirilmesi de iş güvenliği uzmanlarının görevleri arasında yer almaktadır.
Özellikle oluşabilecek riskler hakkında ayrıntılı çalışmalar yapılmalı ve bu çalışmaların takibi yapılarak personelin maddi ve manevi zarara uğramasının önüne geçilmeye çalışılmalıdır. Bunların yanında iş güvenliği uzmanlığı görevleri arasında çalışma ortamında cihazların periyodik bakımları, çalışma kısımlarında kontrolleri de yapılarak her alanda risk haritası çıkarılmalıdır.
Çalışma ortamlarında var olan riskler tespit edilmeyip ve gerekli tedbirler alınarak oluşabilecek maddi ve manevi zararların önüne geçilmeye çalışılır. Yetkililer bu alanda suiistimallerin yaşanmaması adına çeşitli yasalarla bu alanda yapılması gerekenleri işverene sorumluluk ve ödev olarak yüklemiştir. Bu alanda iş güvenliği personelleri bir zorunluluk haline gelmiş ve yapacakları risk değerlendirme çalışmaları ile çalışma ortamının sürekli bir kontrol halinde olmasını sağlayacaklardır.
Çalışma ortamı içerisinde çalışanların sağlık ve güvenliğinin sağlanmasının yanında sürdürme, geliştirme amacı ile yapılan risk değerlendirme çalışmaları, tehlike sınıflarına göre sürekli yenilenecektir. Bu periyotlar; çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için iki yıl, tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için dört yıl ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için ise altı yıl ara ile risk değerlendirmeleri yapılmaktadır. Bu zaman dilimlerinde işyerinde yapılan değişikliklere ve alınan yeni makine/ ekipmanlara göre hazırlanan raporlar tamamen ya da kısmen değiştirilerek yenilenmektedir. Üretim yönetiminde değişikliklerin olması ve çalışma ortamına ait sınır değerlerinin değişiklik oluşturması da risk değerlendirme çalışmalarının değiştirilmesini sağlayacaktır. Farklı tehlikelerin ortaya çıkması da bu raporların yenilenmesini gerektirecektir. Bu çalışmalarda analiz ekibinin belirlenmesi, ekibe gereken eğitimlerin verilmesi, çalışma ekipmanlarının risklerinin belirlenmesi, tüm risklerin genel olarak ele alınması ve risklerin birlikte değerlendirilmesi gibi çalışmalar iş güvenliği uzmanının görev kapsamı içerisinde yer alacaktır.
Yönetmeliklerde işverenlerin geçici iş ilişkisi kurulan çalışanlarına devamlı olarak bilgi vermesi gereklidir. Özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli sınıflarda yer alan işyerleri, yapılacak işler içerisinde karşılaşılabilecek tehlikelere karşılık çalışanlarını bilgilendirmesi gereklidir. Güvenlik riskleri bulunan alanlarda çeşitli talimatların ve uyarı belgelerinin olması işveren sorumluğundadır.
Eğitimleri verebilecek İş güvenliği uzmanları ilgili bakanlıkça onaylı A, B, C sınıfı sertifikaya sahip olması gereklidir. Eğitim içeriklerinde firmaya özel yapılandırmalar sağlanabiliyor. Bu sayede genel olarak verilen iş güvenliği eğitimlerinin yanı sıra firma içerisinde oluşabilecek risklere karşı özel eğitimler verilmesi ile de çalışanların gerekli bilgilerle donatılması sağlanacaktır. Bu alanda iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri içeriğinde genel iş sağlığı ve güvenliği kuralları ilk olarak bahsedilen konular arasında yer alır. Sonrasında ise iş kazaları ve meslek hastalıklarının sebepleri ve çalışılan alanda var olan riskler karşısında personel bilgilendirilir.
Kaza ya da yaralanma durumlarında korunma teknikleri ve hastalıklardan korunma prensipleri hakkında da iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri verilmektedir. İş ekipmanlarının güvenli bir şekilde kullanımı, çalışanların yasal hak ve sorumlulukları, yasal mevzuatlar ile ilgili bilgiler, kişisel koruyucu donanım kullanımı da bu alanda verilecek eğitimler arasında yer alır. İlk yardım bilgileri ve iş yeri hijyeni hakkında da verilen eğitimler ile çalışanların daha güvenli bir şekilde çalışmaları sağlanabilir.
Olası riskli durumların meydana gelmesinden önce alınan tedbirler sayesinde bu durumların oluşması engellenebilir ya da zararlar en aza indirgenebilir. İş yerinin tehlike sınıfına ve faaliyet alanına göre acil durum eylem planı hazırlama çalışmaları yapılır.
Öncelikle acil durum nedir, bilmemiz gerekiyor;
Önce çalışanlar olmak üzere müşteriler hatta ziyaretçiler ve halk için ölüm, yaralanma olarak sonuçlanabilecek olumsuzluklar acil durumlardır. Yangın, deprem, tehlikeli madde olayları, sel ya da su baskınları, aşırı sıcak ya da soğuk durumları, patlama gibi durumlar için bu tür planların hazır olması gereklidir.
Her kurumun olası tehlikeleri baz alarak acil durum eylem planı hazırlaması gereklidir. Bu planlar içerisinde oluşan bu durumlarda kimin hangi görevi üstleneceği belirtilmektedir. Bu şekilde olası acil durumlarda panik oluşmadan bilinçli bir şekilde müdahale etmek mümkün olacaktır.
Dört aşama olarak acil durum eylem planı hazırlama çalışmaları yapılmaktadır. Planlama, tehlikelerin ve olasılıkların analizi, planların geliştirilmesi ve uygulanması aşamaları olarak tanımlanabilir. Sonrasında ise hazırlık aşamasında risk değerlendirme raporu baz alınarak kapsamlı çalışmalar yürütülecektir. Eylem planının kapsamının belirlenmesi, yönetim konuları, elemanların ve prosedürlerinin de belirlenmesi gereklidir. Olasılıklar ve tehlikeler belirlenerek risk haritası çıkarılmaktadır. Bu şekilde olası kazaların engellenmesine çaba harcanmasının yanında durumun meydana gelmesi ile de en az hasarla bu olayları atlatmak planlanmaktadır.
İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analiz Laboratuvarları
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (ISG) Ölçümleri
İç Ortam Havasında Ağır Metal Ölçümü
Elektromanyetik Radyasyon Ölçümü
Solunabilir Toplam Toz Ölçümü
Ortam Gürültü Ölçümü
Ortam Titreşim Ölçümü
Ortam Kimyasal Ölçümü
Ortam Aydınlatma Ölçümü
Termal Konfor Ölçümü
Radyasyon Dozu Ölçümü
Ortam Toz Ölçümü ( PM1, PM2.5, PM5, PM10)
Temiz Oda Partikül Sayımı ( 0.3µ, 0.5µ, 5µ)
Ortam Uçucu Organik Bileşiklerinin Belirlenmesi
Ortam VOC Ölçümleri
Ortam İnorganik Bileşiklerinin Belirlenmesi
Ksilen Ölçümü
Formaldehit Ölçümü
İşyeri Ortam Ölçümleri
Ortam Kimyasal Ölçümleri
Ortam Ölçümlerinin Haritalanması
Amonyak Ölçümü (NH₃)
Hidrojen Sülfür Ölçümü (H₂S)
Hidrojen Florür Ölçümü (HF)
Hidrojen Klorür Ölçümü (HCI)
Kloroform Ölçümü
Ozon Ölçümü
Hidrojen Siyanür Ölçümü (HCN)
Azotoksitler Ölçümü (NOx)
Oksijen Ölçümü (O₂)
Karbonmonoksit Ölçümü (CO)
Nitrikasit Ölçümü (HNO₃)
Kükürtdioksit Ölçümü (SO₂)
Sülfirikasit Ölçümü (H₂SO₄)
Method 600 | NIOSH Metot ile İç Ortam Toz Ölçümü
Method 500 | NIOSH Metot ile İç Ortam Toz Ölçümü
Kişisel Maruziyet Ölçümleri
Gürültü Maruziyeti Ölçümü
Titreşim Maruziyeti Ölçümü
Gaz Maruziyeti Ölçümü
VOC (Kimyasal) Maruziyeti Ölçümü
Toz Maruziyeti Ölçümü
Radyasyon Maruziyeti Ölçümü
Laboratuvar Havasının Formaldehit ve Ksilen Düzeyleri Ölçümü
İş Yeri Ortam Ölçümleri
– İşyeri Gürültü Ölçümü ve Gürültü Haritası Çizilmesi,
– İşyeri Toz-Lift Ölçümü ve Haritası Çizilmesi
– İşyeri Aydınlatma Ölçümü ve Haritası Çizilmesi
– İşyeri Termal Konfor Ölçümü (Nem, Isı vb.)
– İşyeri Dozimetrik Gürültü Ölçümü
– Gürültü Haritası
– İşyeri Organik Buhar Ölçümü
– İşyeri Aspirasyon Debi Ölçümü
– İşyeri Gaz Buhar Ölçümü
– İşyeri Titreşim Ölçümü
PERİYODİK KONTROL
Basınçlı kaplar işyerlerinin vazgeçilmez araçlarıdır. Ancak uygun şekilde kullanılmadıklarında ciddi tehlike kaynağı haline gelirler. Bu nedenle basınçlı kapların standartlara uygun imal edilmesi, doğru yerleştirilmesi, eğitimli kişilerce işletilmesi, ölçüm cihazlarının ve emniyet sistemlerinin çalışır durumda olması iş güvenliği açısından çok önemlidir. Ülkemizdeki iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı da bu cihazların yetkili teknik elemanlar tarafından en az yılda bir kez muayene ve test edilmesini zorunlu tutmaktadır.
” Buhar ve sıcak su kazanlarının; imalinin bitiminde, monte edilip kullanılmaya başlamadan önce, kazanlarda yapılan değişiklik veya onarım veya revizyonlardan sonra, yılda bir periyodik olarak ve en az üç ay kullanılmayıp yeniden servise girmeden önce, kontrol ve deneyleri, ehliyeti Hükümet veya mahalli idarelerce kabul edilen teknik elemanlar tarafından yapılacak ve sonuçları sicil kartına veya defterine işlenecektir.” (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü, Madde 207)
“Kazanların hidrolik basınç deneyleri, en yüksek çalışma basıncının en çok 1, 5 katı ile yapılacak, kontrol ve deneylerin sonucu uygun bulunmayan kazanlar, uygunluk sağlanıncaya kadar kullanılmayacaktır.” (İSİG Tüzüğü, Madde 209)
Muayene Kapsamındaki Basınçlı Ekipmanlar
SERRA OSGB Basınçlı kapların kontrollerini gerçekleştirmekte ve raporlandırmaktadır.
– Buhar Kazanı
– Kalorifer Kazanı
– Kızgın Yağ Kazanı
– Hava Tankı
– Hidrofor Tankı
– Boyler
– Genleşme Tankları
– Basınçlı Kaplar
– Otoklav
– Buharlı Pişirme Kazanları
– Kazan Dairesi Uygunluk Muayaneleri
Kaldırma Araçlarının Muayeneleri Hakkında
Vinçler, caraskallar, forkliftler, liftler, transpaletler, mobil vinçler, kule vinçler, asansörler kurulum ve kullanma koşulları açısından sürekli gözetim altında tutulması gereken iş makinalarıdır. Ülkemizde kaldırma araçlarının yanlış kullanılması ve kusurlu araçların kullanılması sonucu çok sayıda üzücü kaza olmaktadır.
Kaldırma araçlarının periyodik kontrollerinin yapılması hem güvenli çalışma koşullarının gereği, hem de yasal düzenlemelerin zorunlu kıldığı bir uygulamadır.
“Kaldırma makinaları ve araçları her çalışmaya başlamadan önce, operatörleri tarafından kontrol edilecek ve çelik halatlar, zincirler, kancalar, sapanlar, kasnaklar, frenler ve otomatik durdurucular, yetkili teknik bir eleman tarafından üç ayda bir bütünüyle kontrol edilecek ve bir kontrol belgesi düzenlenerek işyerindeki özel dosyasında saklanacaktır.” (İSİG Tüzüğü, Madde 378)
Muayene Kapsamındaki Kaldırma Ekipmanları
SERRA OSGB Kaldırma araçları teknik kontrollerini gerçekleştirmekte ve raporlandırmaktadır.
-Forklift
-Caraskal
-Vinç
-Lift
-Transpalet
-Mobil Vinç
-Kule Vinç
-Platform
-Araç Kaldırma Lifti
-Hubzug
-Trifor
-Halat/Sapan
– Kaldırma Ekipmanları
– İş Makinaları Muayeneleri
Elektrik Tesisatı/Ekipmanları ve Topraklama Tesisatlarının Muayeneleri Hakkında
Elektrik ile çalışan cihazlarda çeşitli sebeplerle oluşabilen kaçak akım ve gerilimler can ve mal emniyetini tehlikeye düşürebilmektedir. Topraklama, meydana gelebilecek bu çeşit bir hata durumunda, insan hayatını korumak amacıyla uygulanacak işlemlerden biridir. Cihaz gövdeleri yönetmeliklere uygun şekilde topraklanır, gerekirse kaçak akım rölesi gibi ilave cihazlar ile sistem emniyeti artırılır. Bu sistemlerin güvenle ve sürekli kullanılabilmesi, oluşabilecek çeşitli hata ve bozulmaların zamanında tespit edilebilmesi için periyodik olarak kontrol ve testleri yapılmalı ve kayıt altına alınmalıdır.
SERRA OSGB elektrik topraklama ölçüm ve teknik kontrollerini gerçekleştirmekte ve raporlandırmaktadır.
Muayene Kapsamında Ölçülen Elektrik-Topraklama Resisatları Kontrolleri
• Kuvvetli akım tesisatının ölçüm ve kontrolleri
• Aydınlatma tesisatının ölçüm ve kontrolleri
• Paratoner tesisatının ölçüm ve kontrolleri
• Topraklama tesisatının ölçüm ve kontrolleri
• Elektrik tesisatı uygunluk raporu
• Gövde koruma topraklaması
• Pano ve işletme topraklaması
• Patlayıcı ortam elektrik tesisatının kontrolü
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kurum ya da kuruluşlarda işyerinin ölçeğine bakmaksızın, yangın önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele konularında uygun donanıma sahip ve bu konuda eğitimli yeterli sayıda kişinin görevlendirilmesini zorunlu hale getirmiştir. Kanun yönetici ya da işverenin yangın ihtimaline karşı araç ve gereçleri sağlayarak, eğitim ve tatbikatları yaptırmasını ve yangın ihtimaline karşı eğitilmiş kişi/kişilerin kurum ya da kuruluşlarda her zaman hazır bulunmalarını şart koşmuştur.
Önlem OSGB olarak İş Sağlığı ve Güvenliğinin her ayrıntısında size tüm hizmetleri getirmeyi kendimize prensip edindiğimiz gibi bu konuda da ihtiyacınız olanı karşılamak için yanınızdayız.
Önlem OSGB İş Sağlığı Hizmetlerimiz
Her iş yeri yeni riskler demektir. Farklı risk gruplarında bulunan iş yerlerinde gerekli tedbirleri almak için ve kontrolü sağlamak için İş Sağlığı ve Güvenliği birimi oluşturulmalıdır. İş sağlığı hizmeti firmanın kendi bünyesinde oluşturulabileceği gibi bir OSGB den hizmet alınarak da yapılabilir. İşyeri Hekimleri sağlık ve mesleki hastalık riskleri konusunda rehberlik yaparlar, risk değerlendirme çalışmalarına katılma, çalışma ortamı gözetimi, eğitim- bilgilendirme, çalışanların sağlık problemleriyle ilgilenmek ve gerekli tavsiyeleri sunmak gibi vazifeleri vardır. İşyeri Hekimleri çalışmalarını yaparken İSG Uzmanları ve firmanın ilgili birimleriyle işbirliği halinde çalışmak zorundadır.
İşyeri Hekimlerinin görevleri poliklinik hizmeti vermek değildir. Çalışanların sağlık sorunları ile ilgilenmek sevk etmek gerekirse reçete yazmak görevi olsa da asıl amaç mesleki sağlık riskleri ile ilgilenmek ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamaktır.
Sağlık Gözetimi
İşverenin yükümlülükleri
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Madde 15:
a) Çalışanların işyerinde maruz kalacakları sağlık ve güvenlik risklerini dikkate alarak sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlar
b) Aşağıdaki hallerde çalışanların sağlık muayenelerinin yapılmasını sağlamak zorundadır:
1) İşe girişlerinde.
2) İş değişikliğinde.
3) İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde talep etmeleri hâlinde.
4) İşin devamı süresince, çalışanın ve işin niteliği ile işyerinin tehlike sınıfına göre Bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklarla.
(2) Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışacaklar, yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu olmadan işe başlatılamaz.
(3) Bu Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları, işyeri sağlık ve güvenlik biriminde veya hizmet alınan ortak sağlık ve güvenlik biriminde görevli olan işyeri hekiminden alınır
Gezer mobil sağlık aracımızla akciğer filmi, solunum fonksiyon testi, işitme testi, kan grubu, kan sayımı, idrar tetkiki , portör tetkikleri, toksikolojik testler, işin niteliğine göre karaciğer fonksiyon testleri, hepatit markerleri ve göz muayenesi gibi sizin belirlediğiniz bir çalışma paketi çok uygun şartlarda ve fiyatlarda çalışanlarınıza sunulmaktadır.
Emisyon ve İmisyon Ölçümü
Emisyon
-NOKTASAL KAYNAKLARIN ÖLÇÜMLERİ
Bacagazı Ölçümleri ;
Yanma Gazları (SO2 , CO ,O2, CO2 ,NO (NO2,NOx ))Tayini
Asgari Baca Yüksekliği (Abak) Hesabı
Hız ve Debi Tayini
Toz (Partikül Madde) Tayini
İslilik Tayini
Nem Tayini
Uçucu Organik Bileşikler (VOC) Tayini
Poliaromatik Hidrokarbon (PAH) Tayini
Dioksin-Furan (PCDD-PCDF) Örneklemesi
Metal Örneklemesi ve Analizi (Ag, As, Ba,Be, Cd, Cr, Co, Cu,Mn,Sb, Ni, Pb,Se,Tl, Zn, Hg, P ) – (EPA Metot 29:2000)
Metal Örneklemesi ve Analizi (As,Cd, Co, Cr,Cu, Mn,Ni, Pb, Sb, Tl, V) – (TS EN 14385:2004)
Klor Tayini
Hidrojenli Halojen (HCl, HBr,HF) ve Halojen (Cl2) Tayini
Sülfürik Asit (H2SO4),Kükürtrioksit (SO3) ve
Kükürtdioksit (SO2) Tayini
Formaldehit Tayini
Amonyak Tayini (NH3)
Proses Kontrol Amaçlı Emisyon Ölçümleri
Kütlesel Gaz Debisi Tayini
Filtre Performans Test Ölçümleri
Sabit Toz Cihazları Kalibrasyon Eğrisi Ölçümleri (Bacada)
Sabit Yanma Gazı Ölçüm Cihazları Kontrol Ölçümleri (Bacada)
Petrol Rafinerilerindeki Gaz yakıtlarındaki Hidrojen Sülfit Miktarının Belirlenmesi
-ÇİZGİSEL KAYNAKLARIN ÖLÇÜMLERİ
Trafikten Kaynaklanan emisyon ölçümleri
İş Makinelerinden Kaynaklanan emisyon ölçümleri
Havayollarından Kaynaklanan emisyon ölçümleri
Deniz Araçlarından Kaynaklanan emisyon ölçümleri
HAVA KALİTESİ ÖLÇÜMLERİ
ALANSAL KAYNAKLARIN ÖLÇÜMLERİ
Pasif Örnekleme Yöntemi ile VOCS, BTEX, SO2, NOx (NO ve NO2), NH3, O3 , HF, HCL, H2S, Formaldehit Tayini
Partikül Madde (PM10) Örnekleme ve Tayini
Partikül Madde (PM10)’da Metal Tayini (Pb, As, Cd, Ni )
Karbonmonoksit (CO) Tayini
Çöken Toz Ölçümleri
Çöken Tozda Metal Tayini ( As, Ni, Cd, Pb )
Çevre Havasında Uçucu Organik Madde (VOC) Tayini
Uzun Vadeli (UVS) ve Kısa Vadeli (KVS) Hava Kalitesi Ölçümleri
MODELLEME ÇALIŞMALARI
Hava Kalitesi Modelleme Çalışmaları
Konut, Endüstri, Tarik Kaynaklı Kirlilik Dağılım Haritası Çalışmaları
Şehirlerin Temiz Hava Planlarının Oluşturulması Çalışmaları
Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri
TS EN 14181 Nedir ?
Tebliğ sürekli emisyon ölçüm sistemlerinin kurulması, işletilmesi ve kalite güvence sisteminin oluşturulması ile ilgili uyulması gereken usul ve esasları düzenlemektedir. Tebliğ sürekli emisyon ölçüm cihazı kurulması zorunlu olan tesislerde tabi olunacak hukuki ve teknik sorumlulukları kapsamaktadır. Laboratuvarımız tebliğe ilişkin tüm yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde danışanlık, kalibrasyon, eğitim ve yetkili personel çalıştıran teknik taşeronluk hizmeti vermektedir. Tesis ile ilgili görev şeması ve süreçler aşağıda özetlenmiştir.
TS EN 14181 de Görev Şeması Genel Akım Şeması
1. Aşama: Kurulum
• Prosese göre ölçüm aralığı ve özellikleri uygun cihaz seçimi
• Yer Seçimi için Fizibilite raporlarının hazırlanması
• Fizibilite raporlarının alınması Bakanlığa sunulması
• Cihaz için Numune alma noktaları ve platformların hazırlanması
2. Aşama: İkincil Seviye Kalite Güvence Sistemi
• İşlevsellik testleri ve paralel testlerin yapılması
• Verilerin Değerlendirilmesi
• Kalibrasyon fonksiyonu ve geçerliliğin belirlenmesi
• Değişkenlerin Hesaplanması ve Raporlanması
3. Aşama: Yıllık Geçerlilik Testleri
• İşlevsellik testleri ve paralel testlerin yapılması
• Verilerin Değerlendirilmesi
• Kalibrasyon fonksiyonu ve geçerliliğin belirlenmesi
• Değişkenlerin Hesaplanması ve Raporlanması
4. Aşama: Kalite Güvence Sisteminin Oluşturulması
• Kalibrasyon aralığında kalıp kalmadığının kontrolü
• Sıfır ve Span değerlerinin KGS1 süresince belirlenen özellikler ile tutarlılığın kontrolü
• Kalite Kontrol Çizelgelerinin oluşturulması ve belirli periyodlarda kontrolü
• Cihaz operatörlerinin eğitimi
Su Atıksu Analizleri
pH Tayini
İletkenlik Tayini
Renk
Asidite / Alkanite Tayini
Fekal / Toplam Koliform
Toplam Katı Madde
Çözünmüş Katı Madde
Çökebilen Katı Madde
Askıda Katı Madde
Yağ Gres Tayini
Sülfit Tayini
Ağır Metal Analizleri (Cd, Pb, Cu, Ni, Cr, Zn, …)
Nitrat / Nitrat Azotu Tayini
Nitrit / Nitrit Azotu Tayini
Amonyum / Amonyum Azotu Tayini
Toplam Azot
Florür / Klorür
Krom +6
Klor / Klordioksit / Serbest Klor / Ozon
Siyanür / Sülfür / İyodür
Fenol / Sülfat
KOİ / BOİ5
Yüzey Aktif Madde ( Anyonik / Katyonik )
Silika / Bor / Baryum / Selenyum
Toplam Fosfor / Orto Fosfat
Gürültü ve Titreşim Ölçümleri
GÜRÜLTÜ
NOKTASAL KAYNAKLARIN ÖLÇÜMLERİ
Çevresel Gürültü Ölçümleri (Gürültü İzni ve 14001 Kapsamında)
Sanayiden Kaynaklanan Çevresel Gürültü Ölçümleri
Maden Ocaklarından Kaynaklanan Gürültü Ölçümleri
ÇİZGİSEL KAYNAKLARIN ÖLÇÜMLERİ
Trafikten Kaynaklanan Gürültü Ölçümleri
Demiryollarından Kaynaklanan Gürültü Ölçümleri
Havayollarından Kaynaklanan Gürültü Ölçümleri
Deniz Araçlarından Kaynaklanan Gürültü Ölçümleri
İş Makinelerinden Kaynaklanan Gürültü Ölçümleri
ALANSAL KAYNAKLARIN ÖLÇÜMLERİ
Şehirlerin Gürültü Kirliliği Ölçümleri
Organize Sanayi Bölgelerinin Gürültü Kirliliği Ölçümleri
TİTREŞİM
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi
Yönetmeliği Kapsamında Çevresel Titreşim Ölçümleri
Sanayiden Kaynaklanan Çevresel Titreşim Ölçümleri
Maden Ocaklarından Kaynaklanan Çevresel Titreşim Ölçümleri
Trafikten Kaynaklanan Çevresel Titreşim Ölçümleri
Demiryollarından Çevresel Titreşim Ölçümleri
İş Makinelerinden Kaynaklanan Çevresel Titreşim Ölçümleri
AKUSTİK MODELLEME
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi
Yönetmeliği Kapsamında Yapılan Gürültü
Ölçümlerinin Haritalandırılması Çalışmaları
Şehirlerin Gürültü Modelleme Çalışmaları
Şehirlerin Gürültü Kirliliği Ölçümleri ve Dağıtım harita çalışmaları
4857 sayılı İş Kanununun 86. maddesinde “Ağır ve tehlikeli işlerde çalışacak işçilerin işe girişinde veya işin devamı süresince en az yılda bir, bedence bu işlere elverişli ve dayanıklı olduklarına dair muayene raporları olmadıkça, bu gibilerin işe alınmaları veya işte çalıştırılmaları yasaktır.” denilmektedir.
İŞYERİ HEKİMİ VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK‘ egöre Çalışanın kişisel özellikleri, işyerinin tehlike sınıfı ve işin niteliği öncelikli olarak göz önünde bulundurularak uluslararası standartlar ile işyerinde yapılan risk değerlendirmesi sonuçları doğrultusunda; az tehlikeli sınıftaki işlerde en geç beş yılda bir, tehlikeli sınıftaki işlerde en geç üç yılda bir, çok tehlikeli sınıftaki işlerde en geç yılda bir, özel politika gerektiren grupta yer alanlardan çocuk, genç ve gebe çalışanlar için en geç altı ayda bir defa olmak üzere periyodik muayene tekrarlanır. Ancak işyeri hekiminin gerek görmesi halinde bu süreler kısaltılır.
Mevzuatlar doğrultusunda ve hekimlerimizin görüşlerine göre sağlık tetkikleri yapılır ve çalışanların muayene formları hazırlanır.
İş yerinin çalışma şekli ve müsait olma durumları göz önünde bulundurularak çalışma yerlerinde mobil sağlık ekibimizle gereken tetkik ve taramaları yapıp zamandan kazanmanızı sağlarız.
Her iş yerinin belirli bir çalışma sistemi vardır. Her sistem kendi içerisinde belirli riskler taşır. İnşaat sektörü içerisinde ağır malzemeler altında kalma ya da yüksekten düşme gibi riskler bulunurken, masa başı çalışanlar içinde gözlerin zarar görmesi ve zaman içerisinde bel sorunlarının oluşması gibi riskler bulunabilir. Tüm bu riskleri değerlendiren iş güvenliği uzmanları her yılın sonuda yıllık değerlendirme raporu hizmetlerisunmaktadır. Bu şekilde her yıl yapılan tüm çalışmaların sonuçları değerlendirilerek yeni yıla var olan eksiklikler giderilerek başlanır.
Bu alanda yıllık değerlendirme raporu hizmetleri forumlarında yer alan maddeler arasında yıl boyunca yapılan tatbikatların ve periyodik kontrollerin değerlendirmesi bulunmaktadır. Yapılan iyileştirme çalışmaları, verilen iş güvenliği eğitimleri, iş güvenliği ile alakalı dışarından alınan eğitimlerin sağladığı faydalarda sene sonunda toplantı içerisinde görüşülecek konular arasında yer alıyor.
Yapılan ortam ölçümleri, yönetim ile birlikte yapılan saha turları ve iş kazalarında yapılan istatik düşüşleri de yıllık değerlendirme raporu hizmetleri içerisinde değerlendirilen konular arasında yer almaktadır. Bu maddeler dışında da yapılan çalışmalar var ise sene sonunda bu çalışmalar ilgili kritikler yapılır. Geçmiş yılı masaya yatıran uzmanlar, eksikleri ve artıları bir arada mütalaa ederek yeni yılda takip edilecek yöntemleri belirler.
Yıl içi hazırlanacak plan ve programlar için yıl sonu değerlendirmeleri ışık tutar ve faaliyetlerin kusursuz belirlenmesini sağlar.